Monday, 28 December 2015

Bisnes Aplikasi Mudah Alih

Menjelang tahun 2016 ini mungkin ada ramai lagi orang nak masuk dalam pembangunan perisian/ software/ perisian mudah alih. Saya telah bermula dalam bisnes aplikasi mudah alih iOS semenjak 2010, bermula dari impian, dan kena usaha nak belajar.

Bagi saya bukan senang nak belajar platform iOS, nahu language nya yang begitu sukar untuk pengaturcara baru seperti saya dahulu. Awal-awal dulu saya buat aplikasi ringkas CalcDrill, di inspirasi dari kamus elektronik bahasa Jepun yang mempunyai fungsi quiz soalan matematik. Di situ saya buat app tersebut, dan hasilnya saya pernah dapat top download for education di Jepun App Store.

Di situ lah bisnes aplikasi mudah alih saya bermula.

Passion Does Not Pay The Bills

Minat tidak membayar bil anda. Ada orang menasihati ikut minat anda dan akan dapat kejayaan. Ia sebenarnya tidak begitu betul. Namun, saya tidak kata anda tidak boleh buat duit mengikut minat anda. Ada orang yang begitu berjaya membuat apa yang diminatinya.

Mengikut apa yang anda minat adalah bukan guideline yang ada harus ikut. Sebab minat anda tak semestinya selari dengan kehendak pelanggan anda.

Minat seseorang adalah tidak ada kaitan dengan kejayaan sesuatu bisnes. Namun ada berita baik: anda mungkin boleh mencari bisnes idea yang baik dalam perkara yang anda minat. Seterusnya anda akan lebih bersemangat dalam menjalankan bisnes tersebut.

Satu-satunya Cara Untuk Menjalankan Bisnes Yang Serius Adalah Dengan Memberikan Nilai

Bisnes adalah memberikan nilai, dan berapa banyak kita boleh tolong pelanggan menyelesaikan masalah mereka. Lebih banyak nilai yang diberi, lebih banyak yang anda boleh minta sebagai exchange untuk nilai tersebut.

Anda mungkin fikir "perisian saya boleh memberikan nilai yang banyak kepada customer, jadi tentunya ia boleh meberikan nilai yang banyak". Sebenarnya, nilai adalah ditaarif oleh pelanggan bukan pembuatnya. Nilai-nilai tadi hanyalah mungkin dalam minda pembangunnya. Pembangunnya dah jatuh cinta tentang idea beliau.

Lagi ayat sentap, banyak pembangun merungut kenapa orang tak nak beli apps yang dibangunkan dengan masa dan tenaga yang banyak, tetapi boleh beli kopi atau burger dengan harga yang sama. Sekali lagi, orang tidak peduli tentang berapa banyak anda berhabis atau telah berusaha. Apa yang penting adalah hasil tersebut adakah ia bernilai tinggi kepada mereka. Ia bukan hak anda untuk menentukan nilai apps lebih tinggi dari kopi atau burger tersebut. Semua hak pelanggan untuk memilih.

Strategi Mengalahkan Taktik Yang Ada

Mengikut statistik, jika buat bisnes 90% akan gagal. Jika anda buat bisnes yang anda tahu 90% akan berjaya. Jika anda tahu apa patut dilakukan, kejayaan adalah hampir menjadi kenyataan. Tengok kepada orang yang sentiasa berjaya dengan apa-apa sahaja idea yang dipasarkan, sentiasa berjaya, sebab dia dah tahu apa yang patut dibuat dalam bisnes.

Sebabnya, kesilapan unggul yang membunuh bisnes adalah tiada strategi langsung. Biasa buat, jika ada idea, developer akan buat apa yang ditahunya iaitu membangunkan apps. Developer akan membuat strategi semasa membinanya. Macam mana pun anda buat jika strategi itu salah, anda akan gagal.

Menjalankan Bisness

Menjalankan bisnes app, bukan lah sekadar membangukan app. Menjadi pemilik bisnes memerlukan anda memahami pelanggan anda, menulis ayat-ayat yang baik dalam website, memahami apa itu marketing, bagaimana ia berfungsi, tahu bila dan bagaimana nak menjual, memilih positioning dan statergi harga, dan pelbagai lagi.

Kalau nak jadi pure developer, patut bekerja sebagai developer, tak perlu buat benda lain. Kami pun mencari protege untuk developer di syarikat kami (boleh emel ke hijazi@irekasoft.com) Tapi jika anda ingin menjalankan bisnes app, banyak lagi selain coding yang perlu diketahui untuk membina bisnes yang stabil lagi berjaya.

Strategi: Jika Nak Membina Apps yang Berjaya, Anda Patut Memahami Pelanggan dengan Sedalamnya

Sebelum anda tulis sebarang kod, cari customers. Company besar panggil ini adalah market research, dan ia adalah asas kepada kejayaan sesuatu bisnes.

Steve Jobs pernah cakap di Apple mereka tidak menjalankan market research, tanya apa yang mereka mahu dan sebagainya. Steve Jobs sememangnya genius tahu apa yang pelanggan mahukan, tapi jika ikut sejarahnya di syarikat NeXT beliau sebenarnya telah hampir gagal dalam bisnes tersebut. Dengan pengalaman bersusah-payah di NeXT beliau banyak belajar mengenali pelanggan.
Steve Jobs pernah berkata : "One of the things I've found is that you hae to start with the customer experience and work backwards for the thechnology. You can't start with the technology and try to figure out where you're going to try to sell it".

Bagaimana Nak Tahu Apa Pelanggan Sebenarnya Mahu

Sebelum membangunkan apps, anda patut tahu bagaimana nak capai pelanggan anda. Online research. Cari masalah yang yang orang sedang berbicara di forums, facebook atau twitter.

Contoh yang apps kami adalah menyelesaikan pengguna smartphone yang nak sentiasa tengok jam dalam phone. Stock apps tak menyelesaikan masalah ini. Ramai ke yang ada masalah ini? Penting ke tengok jam? 
Kaji masalah dengan mendalam secara pasif, baca komplen dan pandangan mereka terhadap apps anda.

Pastikan Orang Akan Beli Apps Sebelum Apps tersebut Di Bina

Software development takes lot of time. Even you are experienced developer, it will take you a few months to make an app. Ini adalah sifat pembangunan software. Pembangunan adalah sukar dan memakan masa.

Cara nak validate bukan dengan tanya nak beli apps ini ke tak, tetapi dengan memahami masalah mereka dan anda beri mereka solusi.

App Stores Bukan Marketing Channel

App Store dan Google Play bukan marketing channel tetapi distribution chanel. Banyak developers menganggap marketing perkara yang remeh dan cuma hantar emel kepada "press".

Jangan Expect Hasil yang Besar pada Permulaan

Akhir kata untuk post ini, jangan berharap app bisnes boleh boom dalam masa singkat, kecuali ada strategi yang betul. Expect bisnes akan membesar dengan perlahan tetapi steady. Secara umum, sebuah bisnes mengambil masa selama 3 - 5 tahun untuk memperoleh untung lumayan.














Tuesday, 22 December 2015

Big WHY

WHY we do what we do.

I had an imagination back when I was kid, that mobile cell phone would be the next thing that human being is ever needed. "the thing" is more powerful than anything else, that is what we need. Thus, make "the thing" is so super powerful.

So, it was my anticipation that 'the thing' will be coming, i was waiting for the ultimate 'the thing', and i found out the answer when the iPhone came out. At first, I knew the possibility that mobile Windows or prior smartphone could be, but they just flawed. iPhone came in, but not perfected, until they got better with iPhone 3G, and next and next. It's just so miracle to have magical device that can help human being achieve what they couldnot achive before.

'It pushes human being'.

Imaging putting a book into a phone. Big book into a tiny phone into a pocket. You know book is huge knowledge, and you can bring it anywhere. Yes, it help people to be knowledgable at any given time.

Skill and Knowledge take Time

The vision is clear, to help people to more knowledgable, without having a great memory to remember everything. People can bring the knowledge everywhere.

Reality Check

People are hooked with social media. People are bombarded with tons of information, people don't know weather information is valuble or not. The quality is questionable.

Solution

There is shall not be a single app, that can help with this. It need environment. A platform that people can trust and choose to respect.

Conclusion

We anticipate the mobile device, and its capable to compute, and to connect to the internet is pretty amazing. And we know, other things are also getting its way to become mobile internet. It's so many things can be connected by at iReka Soft, we have to put our effort, focus on mobile devices. It's super powerful, we just did stretch the surface. We need more resource to realize our vision, great business model and marketing action plan are crucial to make this dream materialized.

We believe the power of mobile and connection.

We believe the power of mobile that can help to enhance people to be better person.



Thursday, 17 December 2015

2016 iReka Soft Planning I

2016. New year coming very soon. See what we think we want 2016 to be.

What to Keep Happend

Having apps that could attracts people to download is vital for us. And to keep using is more important.

We learn from our friends in this industry, what make them so goood. We are investigating, and the process is on going include on year of 2016.

Learning by doing.

Designing

Designing was not our equal strength to engineering. Even though, it supposedly to be very important in marketing, user perspective terms.

We are keen to build system, methodology to make the design process fun as possible. When thing is fun, we want to keep doing it.

What to Improve

We created a lot of experimental projects. Some are half baked. Some are lost, lost of goal ecetra. It's fun to create things to tickle our brains, test things are working out technically. See what is really possible.

In term of improvement, we have years of playing things, making things work, and have fundemental knowledge of anticipate things can be done or not. We just need a bit more experimentation to confirm it, in terms of accepting jobs.

Having to materialized more things, by doing research, phsychologically, marketability, what smartphone user are wanting for on their phone. We understand many things are already on the market, but how do we do to be more, or be different among others friends' stuff.

We must do better. Or at least be the best.

Wednesday, 16 December 2015

2015 @ iReka Soft I

2015 Secara Ringkas

Secara kasarnya, tahun penerusan iReka Soft iOS app, menerjuni Android, meneladani Bootstrap, menyapa watchOS dan tvOS.

Tahun 2015 juga tahun banyak sangat menimba elmu pengatahuan. Banyak mengikuti program Cyberview dan Richworks.

iReka Soft Enterprise

iReka Soft secara badan berdafatar, bagai lahir semula, kami buka entiti baru iaitu IREKA SOFT ENTERPRISE di SSM pada bulan Mei 2015. Ia setelah kami merasakan kami boleh berdiri sendiri tanpa otai-otai senior sebagai pemberi projek atau membantu dari segi networking atau kewangan. Hal ini bukan tidak perlu, tetapi semakin menginjak masa, pemikiran dan ilmu sudah dicari tapi kalau kami terus di'perguna' oleh orang lain, siapa yang tak nak bertindak.

Bukan senang tapi tak mustahil, banyak lagi kami perlu belajar tapi ini adalah titik reset dalam penubuhan entiti berdaftar. Kami target akan meneruskan entiti ini, dan melakukan yang sebaiknya dari segi rekod bank dan sebagainya.

iReka Soft Sdn Bhd masih ada, tapi akan di akhirkan tidak lama lagi. Kami berharap ia boleh ditukarkan nama sebelum kami 'lepas'kan.

iReka Soft Apps

Kalau cakap pasal iReka Soft ni, tak boleh lari dari apps. Betul, kami buat aplikasi mudah alih. Awal-awal dulu dengan peranti iPhone. Kami pertama sekali develop untuk iPhone 3G, yang dibeli semasa melanjutkan pengajian tinggi di Jepun pada tahun 2008. Pertama kami develop app pada tahun 2009, bila ada akses kepada Mac.

Sampai sekarang, dikurniakan rezeki, bukan setakat hobi kami nak develop apps, tapi boleh menjalankan bisnes yang mampu bertahan memberikan kami rezeki. Pelbagai usaha dilakukan dari dulu sampai sekarang untuk sustain, dan maintain dalam industri ini. Perubahan yang sangat drastik dari segi teknologi, ideologi dan ilmu. Memerlukan masa, stamina, semangat yang berterusan untuk kekal aktif.

Sekarang ada pelbagai jenis apps yang kami keluarkan dalam iOS. Tahun ni, kami tambah sikit-sikit koleksi untuk Android. Kenapa Android semakin mendapat perhatian kami, sebab kami agak gemar dengan Android Studio. Ia nampak boleh jadi IDE yang baik dan boleh membantu kami develop app-app yang gempak juga untuk Android. iOS kami tetap tak akan lupakan. Kami belajar Swift, dah beberapa app dibuat dengan Swift, Swift 2.0, versi yang agak matured sikit, kami rasa nak switch. Kami lakukan sikit-sikit.

Platform Apple Baru

Platform Apple mengembangkan sayapnya pada tahun ini, di mana kita dapat menyaksikan platform Apple Watch dan Apple TV boleh dibangunkan aplikasinya.

Di sini di iReka Soft, tidak ketinggalan untuk membangunkan aplikasi untuk platform Apple yang lain. Ia termasuk platform komputer Mac, watchOS dan tvOS.

Tahniah atas usaha anda!!

Perkara Mobile Lain

Di iReka Soft, sememangnya mobile adalah satu misi kami. Kami ingin membantu ramai pengguna smartphone untuk mendapat tambah nilai dari smartphone mereka itu, oleh itu kami selalu mendalami ilmu mobile application.

Antara perkara yang kami tekankan adalah mobilized web. Kami belajar dari asas balik bagaimana membangunkan apliaksi web mobile. Dan dalam aplikasi native juga terdapat webview dimana kami boleh lihat video melalu webview.

Marketing

Memang kita sedar, tak ramai yang tahu tentang kami atau tentang produk kami. Jadi, kami bukan sahaja telah sedar namun telah mendalami ilmu pemasaran. Ada beberapa perkara yang sudah diimplementasi dan banyak lagi akan hadir dalam tahun 2018.


Friday, 11 December 2015

New Android Apps

It has been busy days for developing iOS, but it has been a breeze way to publish apps.

Android console let you publish Android apps within hours, while Apple apps for week, or weeks if get rejected.

So we like to introduce yet another cool apps for your Android.

1. 101 Dreams

It's an app that you can use to write your dreams. It's not a simple todo list spinoff, it has science in it. We guide you how to write better dreams. By having good dream writing your dreams are not just dream, you will be living with your dreams.

Google Play: http://bit.ly/1QtS7NY

2. Superfood

It's an essential book for those who looking for healthy foods.

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.irekasoft.superfood

Conclusion

For book app, we think there is no easier way to publish app on Google Play. We will keep publishing on Google Play as soon as we have new resources. We will also publish on App Store if we think it worth to use some of time to publish it on the store. It just need more extra time to upload, and week to wait into the store before we can talk, share about it on the media social etc.

* In conjunction of new year 2016. Let's have better wish for the new year, write it on 101 Dreams.


Friday, 4 December 2015

TAK PERLU KE PEJABAT. KUASAI POTENSI INTERNET

Dalam ekonomi sekarang di Malaysia, tol dalam bandar sudah naik, tahun depan tol PLUS juga bakal naik. Pengangkutan awam juga naik termasuk LRT, komuter dan lain-lain.

Adakah dengan mengurangkan perjalanan boleh membantu anda berjimat? Ya.

Adakah cara lain untuk berkomunikasi tanpa perlu hadir sua muka? Ya. Dengan internet. Apatah lagi dengan langganan broadband Unifi atau Maxis anda. Ia cukup laju untuk berkomunikasi secara berkesan. (bukan anda mahu sentuh orang tu pun)

Internet kalau digunakan sepenuhnya memang memberi manfaat yang besar. Apatah lagi internet kini senang di akses dengan telefon pintar anda. Sedar tidak sedar, semua orang ada telefon pintar. Ia bukan barangan kelas tinggi tapi merupakan barang asas manusia yang sejahtera sosialnya.

Walhal yang demikian, pekerjaan harian kita tetap memerlukan kita ke pejabat, memerlukan berjumpa bos, klien, rakan sekerja, dan lain-lain orang. Jadi perbelanjaan pengangkutan ke tempat kerja bagaikan tiada cara lain untuk dikurangkan.

Kalau bos bagi kerja remote dari rumah kan bagus?

Atau... kita dari tukar kerja kepada kerja ke pejabat kepada kerja boleh dibuat di rumah yang menggunakan menggunakan internet. Cari pekerjaan yang boleh dilakukan secara remote. Cari pekerjaan yang menggunakan modal digital. Cari pekerjaan yang boleh menjual barang secara digital dalam talian. Atau menjual barang dan boleh diposkan.

Kan mudah, boleh start guna mudah.my tengok apa yang anda boleh jual, jual. Post kan sofa rumah anda untuk dijual. Kalau tak jadi jual, cakap sold out.

Kalau potensi pekerjaan internet anda lebih bagus dari pergi ke tempat kerja buat apa nak ke pejabat lagi.

Bukan senang tapi tak mustahil.

Salam sayang

Muhammad Hijazi
Founder at iReka Soft Ent


#MMMOkt2015

Thursday, 3 December 2015

DALAM BISNES GAGAL ITU BIASA

Kegagalan. Biasa sahaja. Bukan suka buat kegagalan, tapi kegagalan adalah benda yang boleh diexpect. Belajar dari kegagalan. Learn from mistakes. Lupakan tapi ambil sebagai torchlight untuk masa hadapan.

Dalam dunia ni siapa yang tak pernah gagal. Yang gagal itu lah diambil pengajaran. Yang gagal itulah diambil teladan.

'Berani Gagal'. Dare To Fail.

Gagal tu bermaksud perkara yang kita tak inginkan. Kita tak suka. Kita tak nak. Benda yang melukakan fizikal, emosi, batin, perhubungan dan pelbagai lagi.

Kalau emosi tak terima gagal itu, kemungkinan besar akan terus bermain biola, dan tiada tenaga untuk bangkit balik.

Yang paling teruk adalah orang yang tak mengaku gagal.

Mereka sebenarnya gagal, tapi tidak mahu mengaku kegagalan sendiri, atau mungkin rasa dia sebenarnya gagal, tapi tak nak berusaha untuk memperbaiki kegagalan. Atau dalam kata lain EGO. EGO tu bagus. Tapi kalau diletakan dalam konteks tidak mengaku kegagalan/kesalahan, apa yang boleh dijangka dalam masa hadapan? Terus menerus gagal bukan?

Sekurang-kurangnya mengakui kegagalan adalah kunci kepada pintu untuk belajar memperbaiki diri dan syarikat.

Kegagalan kecil hari ini, adalah satu pengajaran yang tidak ternilai untuk masa hadapan yang mungkin lebih mencabar dan gila-gila mencabar. Kita tak tahu apakah bentuk ujian dan dugaan yang diberikan Allah pada masa akan datang.

Betul, Allah yang memberikan masalah, sebab kita yang bodoh. Kita yang banyak buat salah. Jadi Allah nak berikan pengajaran untuk kita yang bodoh. Kita sebenarnya nak usaha kembali kepada Sang Pencipta. Allah tahu apa isi hati sebenar dalam hati-hati manusia ini, walaupun luaran yang mungkin sangat berbeza (contradict / misconception).

Itu sebab first impression tu penting... tapi tu bab lain pula :)

Point dia adalah mari musahabah diri bila kita bertemu dengan kegagalan. Matlamat kita adalah 101 Impian yang kita tuliskan. Jangan hilang fokus. InsyaAllah dunia kita nak, apatah lagi Akhirat itu yang selamanya.

Semoga pembaca budiman dapat sesuatu dari posting blog saya. Saya sangat beremosi ketika menulis post ini.

Muhammad Hijazi
Founder iReka Soft Enterprise



Tuesday, 1 December 2015

PERNIAGAAN DALAM POKET

Saya Muhammad Hijazi, founder di iReka Soft Enterprise, berpengalaman lebih dari 5 tahun dalam membina aplikasi mobile, membina lebih 30 aplikasi dalam App Store dan Google Play, beberapa apps adalah dalam top downloads dan top sellers. Pernah meraih kemenangan dalam pertandingang intellectual property challenge.

Kepakaran kami adalah membina aplikasi native mobile untuk platform iPhone dan Android. Kami memasarkan aplikasi kami dalam pasaran online terbuka di App Store dan Google Play.

Kami membantu ahli perniagaan menghasilkan aplikasi perniagaan mereka untuk mendekati pengguna-pengguna, bakal pengguna, proskpek, peminat tegar, untuk membuat marketing , menjual, memberi informasi kepada mereka.

Masalahnya membangunkan aplikasi memerlukan teknikal skill yang tinggi, perlu mendalami bahasa pengaturcaraan (Objective-C, Java, Swift, HTML dan sebagainya).

Syarikat kami boleh membantu dengan cara memberikan servis kepada peniaga yang ingin memasuki pasaran mobile.

Anda boleh bertanya kami di nombor 016-337-3081 (WhatsApp), atau emelkan kepada hello@irekasoft.com

Jika anda confirm order dengan pihak kami sebelum 31 December 2015, kami akan memberikan diskaun sebanyak 30% dari harga asal.

iRekaSoft.com
@iRekaSoft

Fast Action Fast Result

iReka Soft Ent ー Creating Mobile Experience • モバイルの感動を作る。
Cyberjaya, Malaysia

#MMMOkt2015

Sunday, 29 November 2015

Best Boleh Share!

Perkara yang best adalah boleh share dan menambah nilai kepada lebih ramai orang. 

Ramai orang pakai Android!


Friday, 27 November 2015

Project Management - Overview

Project Management is a key for any kind of project we do, even without we really plan it. Really. Without PM, at least in mind, it's hard to get something to go-to-market.

Flow of Project Management Process

1. Initiate
2. Planning
3. Executing
4. Controlling
5. Closing






Lets go deeper on each section

1. Initiate

Usually this come from the idea. Thought. The need to do something or some prospect want us to help them to build somehting.

2. Planning

This is part is 'renyah'/ pain in the butt. Why not we just kick that off right to development right? Yeah, as we grow older and matured. We pretty much make many projects. And yet, this one is kind of similar to previous one but, we want make this next project will be better and more polished. How we want to plan to use our time. We have lot of time but we forget what should we do. Some time we know to start but not finished it.

Have a deadline is important. Or at least set when it should be done. And sometime of course we hit it. We cannot do on time, sound familiar? And even we scrap the project due to valid reason. Yeah we have the experience. And we hope don't want to make that kind of problem.

It's easy to initiate a project that to be abandon. We want to plan on how we can finish the project.

3. Executing

This is a process that is require skill, talents, Googling and bravety to ask. And of course hard work.

It is advisable you do the 'feasability study' to know weather you capable to do the project or not.

4. Controlling

This is what I can say as to measure how to progress is going. Using tool like, many on the net, Asana, Trello, you name it. This is where we communicate about the progress we are doing. Weather on time, late, or early.

We propose to use a Numbers file which consist 'Project Charter' and 'Timeline'.

5. Closing

Time to celebrate right? Yes if it is a client project, they will do the next step which is marketing. We have to market our product. Let people know, understand, like, love and be our raving fan.


BONUS: Download Project Management File
https://drive.google.com/file/d/0B5OxyDOW0mFpcl9JeF9ULVVlWW8/view?usp=sharing

[Video] 3 Questions for Yourself

Mindvalley is international-cultured company that eventually located in Malaysia. And it has an amazing workplace and culture. Founder of the company is Vishen Lakhiani.

What interesting is, his mission is to make education system better. Well, he envisioned that education system should bring the extraordinary within people rather than just create people that become a normal livingful people that work on 9-5.

In this video they talk about their spiritual insight of the year.

3 Questions to ask yourself;

1. When was the last time you experience 'heaven on earth'?

2. If you had a magic wand, you can wave that wand anything could happen, what would you want to wave that wand at to create 'heaven on earth'?

3. So, what can you now do that small and easily doable, that you can do today, to help you bring about your idea of 'heaven on earth'?


Android Studio 2.0

Android Dev Summit held at Computer History Museum in California.

The main thing introduced was the Android Studio 2.0 with vastly improve life as developer.

• Faster, better emulator
• Instant run - tweak something, no rebuild, updated quickly


Anatomy of Responsive Website

I'm investigating of some of latest trend of responsive website by Google.

Here is the infographic for a responsive page.


Thursday, 26 November 2015

iPad Pro - Apa Kelebihannya?

iPad Pro.

Saya ada 3 iPad; iPad 2, iPad 3rd Gen Retina Display, dan iPad mini retina display.

Selepas itu nafsu nak beli iPad sudah tiada. Mungkin kerana tiada lagi evolusi yang menarik tentang iPad.

Namun iPad Pro yang dilancarkan pada tahun 2015 ini memberikan sedikit kelainan bila kita berfikir tentang iPad.

iPad Pro, secara umumnya adalah iPad yang lebih besar. Basically, skrinnya besar. Sebesar laptop Macbook Pro 13". Bayangkan anda tarik skrin laptop anda, dan ia jadi iPad Pro. LOL.

Jadi iPad Pro boleh jadi display yang bagus, untuk menonton video, beramai-ramai mungkin. Membaca buku (?) dan sebagainya. Ya, bagus untuk buat presentation ad-hoc. Atau untuk diletakan di booth, atau sebagai display dekat mall. Yelah, lebih besar dari iPad biasa dan saiznya lebih sesuai.

Saya pernah tengok penggunaan iPad biasa di Suria KLCC. Terasa iPad itu agak kecil untuk dibuat sebagai penunjuk arah digital. Kalau pakai Windows based solution, bapak besar TV pun boleh digunakan. So apa lagi cari peluang mall mana nak pakai iPad Pro ini.

OK, selain dari display yang besar. Ia ada kelebihan lain, iaitu boleh digunakan dengan stylus terbaru dari Apple iaitu Apple Pencil. Memang betul-lah kenapa dia dipanggil sebagai pencil bukan pen or stylus. Saya akan cerita lebih lanjut (hint: tengok video di bawah).

iPad Pro baru ni membuka ruang yang lebih serius untuk bersaing dalam kategori professional tablet yang sekarang ini di dominasi oleh Wacom. Ada juga artis guna Microsoft Surface, itu pun bagus juga untuk menconteng. Lebih dari itu, iPad Pro dikatakan dapat memberikan lebih peluang untuk mengekspresikan cara untuk melukis.

Wowo.

Jadi perlukah anda memilikinya. Kalau anda seorang artis illustrator, pasti berbaloi memilikinya sebab anda akan dapat balik ROI nya sooner or later.

Kalau bukan artis, sekadar pengguna biasa, gunalah PC or MacBook yang ada sekarang. Pesan untuk diri juga ni. ;)

Sebab ia ada berkaitan dengan ekonomi 2015 sekarang ini. USD sangat kuat berbanding RM. Jadi harga dia nampak mencekik. Tapi kalau anda berniaga or buat duit dengan USD, jom tingkatkan usaha untuk mengaut-gaut USD.

Ada rezeki akan ku milikimu iPad Pro! ... dan Apple Pencil.

Wednesday, 25 November 2015

Apple TV - Generasi ke-4.

Today I got a hand of a brand new Apple TV, 4th Generation.

Checkout my unboxing and some walkthrough.



Tutorial Membangun Aplikasi Apple TV
http://www.raywenderlich.com/114886/beginning-tvos-development-with-tvml-tutorial

iReka Soft Android App

We have been digging, learning Android Studio from mid of 2015 and it's still an awesome journey. The IDE is somewhat on par with Xcode. However the emulator is still sucks, you need to have an actual device to do development.

We are currently make an app using drawer, with recycler view.


I decide to open source the app.

You may find at github https://github.com/irekasoft/DrawerMenu-iRekaSoft

Monday, 23 November 2015

LittleAvicenna.com [UPDATE]


Why not add some background color, jumbotron color.

Make use the glyph and add the latest promotion to help people to discover what the latest update for the kindergarten.

And don't forget the Google Maps to find the place to help people to find the place easily. 

Sunday, 22 November 2015

AlHaddadMarketingJapan.com

Alhamdulillah, we have been given an opportunity to start up a new website for my friend who I knew from Dr Azizan Osman program, IMKK Sept and seen him again for MMM Oct 2015.

It is a pleassure to introduce new site that we have commited to start off. A mini website that can help to boost confidence to his prospect in business. 


We are at beginning to develop more contents and interestingly to put multi language especially in Japanese language. 

If you need free consultation on put your brand online please don't hesistate to email hijazi@irekasoft.com or WhatsApp me at +6016 337 3081


Wednesday, 18 November 2015

LlittleAvicenna.com

It is important to have your business online. It very cruicial for your prospect who are looking exactly for you. I people cannot find what you giving a good value you are sinned (in business perspective).

I just bring yet another friend pf mind to have their own business site too. He is an owner to an Islamic kindergarten in Shah Alam. 

Web start small, yet very informative and reachable to exact information. As the business grow, so as the website. And mobile friendly too. 

Lets make it great soon. 



Latest Apps

Today we published 2 new different apps on Google Play and App Store.

Google Play
ーーーーーー
「Love Holidays」
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.irekasoft.loveholidays

App Store
ーーーーーー
Nota Magnet by iReka Soft
https://appsto.re/my/c1Q2-.i

App iReka Soft Bakal Turun Harga

Pada tarikh 20 November, beremperna tarikh ulang-tahun kelahiran pengasas iReka Soft, En Muhammad Hijazi, kami berbesar hati untuk menurun-nurun kan harga aplikasi-aplikasi poplular dan berbayar kami kepada FREE untuk aplikasi berikut:

- FaceClock Pro View on App Store
- FaceLapse View on App Store
- Simple Travel List View on App Store

Semperna mengingati pengorbanan seorang ibu bernama Hasnah Ishak yang bersusah payah melahirkan beliau pada 28 tahun yang lalu. Lalu anak tersebut dibesarkan dengan penuh kasih sayang dan didikan. 

Beliau terus belajar dalam bidang yang digemari beliau iaitu berkaitan komputer. Beliau start membuat aplikasi komputer menggunakan HTML dan Flash. Dan terus suka untuk mencari ilmu komputer seterus nya ilmu kemanusiaan dan seterusnya ilmu perniagaan. Bukan mudah untuk menempuhi cabaran dalam kehidupan yang beliau jalani sebagai usahawan digital. 

Kami di iReka Soft, sememangnya cakna dengan masalah pengguna smartphone di serata dunia, dengan membantu mereka dengan mereka bentuk aplikasi yang dapat membantu mereka melihat waktu analog secara elegant, membantu mereka merakam kan memori indah secara berkala, melihat makna perkataan dalam bahasa Inggeri kepada bahasa Melayu, dan juga membantu menyenaraikan keperluan mereka untuk bercuti  dengan mudah.

Kami berharap agar kami diberi kekuatan untuk terus menyumbang, membantu individu yang mempunyai masalah agar diberikan ilham untuk mereka bentuk aplikasi khas untuk mereka. 

Friday, 13 November 2015

iAd Hiccup

There is posting about the problem about iAd not showing the revenue streams on its portal.

https://forums.developer.apple.com/thread/8277

Sadly its true for me. As developer, we are afraid about this situation and hope Apple can fix the problem as soon as possible.


Thursday, 12 November 2015

Konsultansi Percuma Pembangunan Website

Hari ini saya siapkan front page untuk website rakan saya dari syarikat kreatif animasi 2d Tudidut Studio. Syarikat ni beroperasi di Atmosphere Seri Kembangan.

Boleh layari di tudidutstudio.com 




Khidmat yang iReka Soft berikan secara PERCUMA adalah:

• Pemilihan syarikat hosting yang ada
• Nasihat pembelian domain dan server
• Instalasi sistem blog
• Pembangunan simple frontpage untuk link ke Facebook, blog juga terdapat maklumat email.

Pembangunan website yang lebih sofisikated sedang dalam proses pembincangan di mana kami perlu tahu apa matlamat dan keperluan syarikat untuk menyampaikan apa kandungan maklumat kepada pelawat.


_______________


Saya boleh bantu anda juga untuk membina simple website atau mobile apps. Whatsapp Hijazi di +6016 337 3081

Wednesday, 11 November 2015

Our Business is to add Value

Code Highilighting

Highlighting
http://geektalkin.blogspot.my/2009/11/embed-code-syntax-highlighting-in-blog.html

Escape the HTML Code
http://accessify.com/tools-and-wizards/developer-tools/quick-escape/default.php

<pre class="brush: js">
#########YOUR CODE########
</pre>

// Comment
public class Testing {
public Testing() {
}
 
public void Method() {
/* Another Comment
on multiple lines */
int x = 9;
}

}

Swift 2.0

On 2015 WWDC, Apple announced Swift 2.0. This new version has even better performance, a new error handling API, and first-class support for availability checking. And platform APIs feel even more natural in Swift with enhancements to the Apple SDKs.
Open Source

  • Swift source code will be released under an OSI-approved permissive license.
  • Contributions from the community will be accepted — and encouraged.
  • At launch Apple intend to contribute ports for OS X, iOS, and Linux.
  • Source code will include the Swift compiler and standard library.
  • Apple thinks it would be amazing for Swift to be on all your favorite platforms.
New Features


In addition to new features, the big news is that Apple will be making Swift open source later this year. Apple is incredibly excited about this, and look forward to giving you a lot more information as the open source release gets nearer. Here is what Apple can tell you so far:
Apple is excited about the opportunities an open source Swift creates for our industry. Baked-in safety features combined with excellent speed mean it has the chance to dramatically improve software versus using C-based languages. Swift is packed with modern features, it’s fun to write, and Apple believe it will get used in a lot of places. Together, Apple has an exciting road ahead.
Swift 2.0 also includes a lot of new language features and refinements. Expect to see blog posts exploring the features in more depth, and be sure to watch for the WWDC sessions covering these topics all this week. A few of the new features include:
Error handling model: The new error handling model in Swift 2.0 will instantly feel natural, with familiar  trythrow, and catch keywords. Best of all, it was designed to work perfectly with the Apple SDKs and NSError. In fact, NSError conforms to a Swift’s ErrorType. You’ll definitely want to watch the WWDC session on What’s New in Swift to hear more about it.
Availability: Using the latest SDKs ensures you get access to new features and information about platform changes. But sometimes you still need to target an older OS, and Swift makes doing so much easier and safer. The Swift compiler now shows an error when you use an API that is too new for your target OS, and #available blocks can safely wrap lines of code to only run when on the right OS versions.
Protocol extensions: Swift is very focused on protocol-oriented development — there’s even a session on the topic at WWDC 2015.  Swift 2.0 adds protocol extensions, and the standard library itself uses them extensively. Where you used to use global functions, Swift 2.0 now adds methods to common types so functions chain naturally, and your code is much more readable.
Swift-er SDKs: Swift 2 works even better with the Apple SDKs, thanks in part to two new features in Objective-C: nullability annotations and generics. The SDKs have been updated to annotate API that cannot return nil so you don’t need to use optionals as often. And with a true generics system employed by the SDKs you can more often preserve detailed type information in your Swift 2 code.
This is just a taste of what’s new in Swift 2. You can download the latest version of The Swift Programming Languagefrom the iBooks Store, and be sure to watch the WWDC sessions live streamed and on video throughout the week. And to read more, visit http://developer.apple.com/swift

Almost End of April 2017

Hola! So bertemu lagi dalam blog iReka. So saya baru sahaja menyiapkan  mengupdate Mac App 'App Icon Resizer' ni. Yeah! Ape...