Wednesday, 24 May 2017

Yet Another App will Be Published

Thanks to Allah, we will going for Ramadhan this year.

I am grateful to have people that are willing to use WorkIn app, for taking attendance.

It's a 'beta' product right now. You can use it properly with very minimal power to help you to solve attendance problems. However the polishness and completeness is on the way.

We are helping business owner to manager their staff easiliy with this system.

And also at the meantime I am publishing new iOS app for Cyberjaya City.

The WorkIn app, I will do some 'Chill or Grill' on this Friday. So wish me luck.

Monday, 22 May 2017

Using GIT, and PUSH to LEMP Server

Personaly this is the latest achivement so far on developing web application using Laravel.

It's so important for me to develop locally and be able to push on the server so that we can have at least a local back-up if anything happen to the server. And also we can push to another repo as well.

What I am talking about is to deploy from local to staging, and to production with Git. Well, for now just for deployment. But it's good enough because it's the same concept to push for production as well.

To gain this mastery just took me a while. Because I am catering many of the development discipline including iOS and Android. Until now just using direct coding on the server to make changes which is DANGEROUS.

Well if the website is heavily used, then something bad will happen if you are tweaking the code directly. It's definitely not an ideal solution if the website has heavy users. It's also reveal that I am not having a big website yet to go on this git-push solution yet.

Well now we are a step more ready on this area. Web system area with better management, risk strategy.

And also we be able to push into the subdomain, so that the staging has it's own subdomain before we go for full production. Which is cool as well.

To configure the subdomain we have to configure the LEMP configuration at the files. (etc/nginx/sites-available and sites-enabled) Which I am not intended to discuss more here.

So yeah, I am feeling proud for acquiring this important techniques. And let the development moving on.




Sunday, 14 May 2017

Projek Khas Semperna Ramadhan

Semperna ketibaan bulan Ramadhan tak lama lagi, saya ingin mengambil inisiatif untuk mereka bentuk aplikasi memaparkan waktu solat di kawasan-kawasan di Malaysia.

Konsep awal aplikasi tersebut adalah seperti berikut.


Rekabentuk app waktu solat. 

Saturday, 13 May 2017

XMPP

XMPP on iOS guys?

It was a thought time that day when I was asked to deliver XMPP related iOS app which is quite hard to get resources.

Especially the killer part is the Swift 2 -> on new Xcode 8. Whew. It was not that easy. It was August 2016 methink.

So fast forward, now there is tutorial on Swift 3. Here we go.

https://www.erlang-solutions.com/blog/build-a-complete-ios-messaging-app-using-xmppframework-tutorial-part-1.html

https://www.erlang-solutions.com/blog/build-a-complete-ios-messaging-app-using-xmppframework-part-2.html


Eagle and Website

Last post I had mention that I am 'pakar' right. Actually I was more 'pakar' than normal guy. Haha. Just kidding.

Yeah, really, even though you can be expert on some field, it can be tough, not exiting, boring time to get through to get it done.

But, what I discovered. With friend at CWS, there is better, easier, but can cost something, for designing responsive website. It's called Webflow, access it here. Webflow.com.

It's a, nice, clean, codable, WYSWYG online editor. And I don't know the full potential yet, but it look promising. I have been watching YouTube videos about webflows and everything.

I tried on something like below.


I recreated iRekaSoft.com Bootstrap layout structure effortlessly (not so lah) with Webflow in minutes, which is nice.

And by the way, I should do the Eagle Project. I should be tested on this Monday. The client rentlessly asked for us to do our own 'dummy API' with always correct API. Well he said so because the API documentation is already out before the actual API is 'live'.

So yeah, it can be a shocking at first. But it may might be a challenge. Creating my own endpoint, but the route is the same with the documentation, so it should be fine right. 

But yeah, the mood is not there yet. I am playing around with Webflow because of nothing. 

And also yeah, I am also working on smart '-' app which is will be presenting on this Tuesday.



Sunday, 7 May 2017

Developing Software Can Be Hard

Hello, Good Late Night.

So aku dalam nak sambung develop satu project ni. Jadi buka Xcode. Tapi browser ni merayau-rayau tanpa tujuan, just sometime bila kita nak buat sesuatu, mood nak develop tu tak datang. Susah tu sebenarnya nak buat kerja tapi minda dan fikiran tak boleh fokus, atau align dengan apa yang nak kita buat, jadi terfikir lah nak tulis benda ni dalam blog iReka Soft.

Penting juga ni, dulu time bekerja, pun sama jugalah. Benda-benda software ni, memang berkait rapat dengan jiwa dan 'soft' skill kita ni. Terutamanya tentang minda. Minda yang tak boleh fokus atau nak dalam state untuk memikirkan state macam mana nak selesaikan masalah. Jadi boleh jadi blur dan kerja tersebut berkemungkinan dilengah-lengahkan sambil nak cari mood katanya.

Hal ini terjadi salah satunya kerana fizikal juga. Badan tidak rasa sihat, dalam kondisi sekarang. Tekak pun rasa sakit. Sedikit sebanyak boleh effect performance kita kan?

Lagi-lagi bila kena hadamkan konsep programming yang advanced. Huu.. sakit kepala beb.

Tapi kalau boleh tukar mood tu dengan develop benda-benda light dan best mesti boleh kasi reduce pain kat dalam otak tu.

Jadi walaupun sesuatu program yang dah ada specifications tu nampak cam senang tapi dalam keadaan tertentu kondisi tak mengizinkan, jadi susah juga tu kan.?

Jadi jom lah kita submit untuk dapatkan kondisi yang terbaik.

See you later.
Hijazi

Thursday, 4 May 2017

SyPhy Demo Day

Semalam telah berlangsung acara demo day di Magic Cyberjaya di mana terdapat beberapa startup mempamerkan kehebatan mereka di acara tersebut.

Salah satu nya dari client juga rakan untuk buat mobile iOS app. Tapi dekat di situ dinyatakan bahawa app ini 'masuk dalam almari' dulu. Tak da masalah pun. Cuma benda ni kita boleh predictkan. Biasakan bila ada client macam ni, mereka just saja je mintak itu dan ini untuk melengah kan masa dia untuk buat keputusan supaya tak nak teruskan development.

Benda ni just hati-hati dan perlu aware sahaja lah. Rezeki kita ada dekat mana-mana pun.

OK. Selain itu ada juga berjumpa dengan orang medical device trader. Beliau ada tanya soalan killer ni. Kenapa Android dengan iPhone development nya berbeza dan Android lagi susah. iPhone tak susah ker??

Hmmm. Susah kan nak jawab soalan macam ni. Dia mungkin ada kaitan dengan experience dan capability seseorang programmer tu. Termasuk juga dengan preference. Dan juga kepoweran komputer yang ada.

Apa yang boleh saya nyatakan buat iPhone ni lagi 'sedap' lah. Stabil, laju dan sempurna.

Android, awal-awal dulu memang clumsy giler. Sekarang dah ada Android Studio dan pelbagai lagi peralatan menarik, memang menarik saya untuk belajar Android, sehingga ke hari ini.

Jadi... kesimpulan nya develop untuk iPhone lebih rewarding. Berbanding Android. Tapi since ramai gila pakai Android kita pun kena lah juga untuk kasi bagi mereka service juga. Rasa tak lengkap pulak kan.

Sekian dulu dari saya Hijazi, untuk iReka Blog.

Wednesday, 3 May 2017

Buat Website adalah Kepakaran Saya

Bukanlah sebegitu pakar, boleh kata dalam istilah 'specialized'. Walaupun kami kompeni buat apps, kami tetap tidak lupakan website dan webservice. Memang ia sangat-sangat penting.

Dalam post sebelum ini saya tersentuh tentang portal iRIS iaitu websistem untuk menguruskan aplikasi kami dengan lebih efficient dari segi back-end nya. Banyak fungsi general yang diselaraskan supaya ia boleh diguna pakai juga untuk client.

Jadi kenapa websistem penting. Guna dia untuk hantar 'push notification', buat analisa, dapat kan feedback dan sebagainya.

Selain dari itu, kami juga ada iRekaSoft.com. Ia adalah website Wordpress yang the lah di custom habis. Buat theme pun pakai tangan, guna bootstrap. Mana main ambil template orang, kalau tak puas hati susah tu nak adjust-adjust. Kalau buat sendiri semua boleh adjust kaw-kaw. Lagi satu, saya telah menuntut dengan sifu dari Kanada tentang mengoptimumkan penggunaan WordPress ni untuk marketing website.

Ya, itu point dia, WordPress ni bagi saya sangat sesuai menjadi website marketing.

Susah wo nak buat website proper. Tengok kalau orang buat website sendiri, tapi main ambil je template orang, then tak tau nak buat apa, carca merba kot jadinya hehehe. Tu lah kalau first time buat tu, biasalah kan.

So kalau marketing website ni, tak termasuk e-commerce tau, memang sebenarnya tidak lah susah tapi kena lah plan. At least bagi nampak lah sikit website tu professional. Ni jenama dah power tapi website hancus. Hancus lah brand bro. Memang lah sales banyak, tapi website pun nak kena smart juga ye.

OK, at first kita guna WordPress, memang bersepah theme kat luar sana tu. Banyak buat macam blog, tapi memang boleh customize lah. Tapi sebenarnya nak fully customize tu still susah juga, depends on the themes ye.

OK, sebagai rujuakan, saya refer je lah kat website iRekaSoft.com ni. Sebab ia dah lama, dan itu je lah website yang saya maintain, dan keep improving. Adalah benda sedikit sebanyak yang saya boleh share sikit pasal managing website ni.

Web Site Plan

Kena plan lah website anda tu, walau pun simple tapi penuh dengan maklumat dan capaian ke 'perhubungan yang lebih bermakna' seperti link ke Facebook page ke, hantar feedback ke, bagi Whatsapp ke, tinggal kan no phone dan nama ke, nak dapatkan order ke. Kan, rata-rata itu lah sebab kenapa kita nak buat website. Bukan nak buat cantik jerr. Cantik pun cantik juga tapi kita nak result betul tak?

Website plan ni boleh lah, sketch atas kertas, ada home-page. Home page ni first page yang orang masuk. Macam diri kita juga tu lah first appearance anda as website. Orang tengok anda tu, apa elevetor pitch anda nak bagi kat visitor?? Tulis lah apa kepakaran anda, siapa yang anda nak bantu dengan produk apa. Ye lah bukan diorang kenal pun siapa anda. Bagi lah intro sikit, jangan ingat visitor ni dah kenal. OK, kat irekasoft.com saya tulis 'we expertise in iOS, Android and Laravel'. Haha simple je. Tapi itulah pengenalan kami. Jangan bagi blur sangat kat pelawat. Intro dulu der.

Sebenarnya tak de formula pun nak buat website ni. Tapi kalau nak buat marketing website, ini lah sedikit sebanyak tips dan praktikaliti nya. Jangan ingat website ni pasal teknikal jer.

Kesimpulannya, buat screens dari homepage ke products ke contact ke about dan lain-lain.

Gambar Bro

Macam nak buat magazine, website kan pun kena pakai gambar cun! Tu lah kasi plan dulu, tengok screens yang dah di sketch. Lepastu nak taruk content apa, masukan sekali gambar yang sesuai.

Kalau gambar orang tu boleh lah cari background yang transparent supaya nampak lebih pro.

Amacam, good luck yea.

Kumpul Database

WordPress ni tak bagus dia just guna guna raw database, tak macam Laravel websistem. Jadi saya biasa integrate WP dengan Laravel bila nak masukan database ni. So bila orang key-in nama dan email terus masuk dalam database Laravel. Jadi saya guna iRIS (see post before), untuk paparkan database.

ROI

Tak ada yang lebih bermakna jika website anda boleh generate duit. Ye lah, nak buat website tu kan memerlukan kewangan jugakan. At least bila dah pakai .com sendiri. Mesti mau dapat result. C'on buat website simple-simple je tapi biarlah berhasil kan.

Analytics

Measure lah website anda tu. Tengok berapa banyak visitor. Bukan senang nak buat website yang high-trafik. Pandai-pandailah nak guna social media untuk kasi viral itu website.

Blog

Blog. Walaupun saya tulis kat BlogSpot ni. Ia adalah free service. InsyaAllah kalau tak ada apa-apa ia akan terus kekal kat sini. Walaupun saya tiada kelak boleh jadi bahan rujukan.

OK, selain dari blog ini, di irekasoft.com ada blog sendiri, ia teknikal, ia mobile dan ia dalam BI, bahasa inggeris ok. Tapi result dia ada boleh tengok ada orang search on particular keyword. So memang increase page view everyday sebab kita perbanyakan kosa kata dalam website kita. Senang lagi lah orang nak Google kan.

Alright, memang shok sendiri sahaja tulis ni. Ramai lagi yang hebat-hebat dalam buat website dan blog ini. Tapi sebenarnya content is king kan? Ada kenalan saya ni memang buat duit guna ads untuk jana pendapatan dengan content. Ada juga member saya guna kan website untuk menghubungkan stokis, pembeli.

Akhir kata, website penting dalam era online ni, kalau anda nak bina brand. Walaubagaimanapun social media sekarang dah semakin kuat dan ia mungkin menjadi no 2 dalam online present. Namun ia tetap penting untuk dibina sebaiknya kan?














Salam IMKK

Akhir bulan lepas sempat saya pergi program IMKK yang ketiga. Istimewanya kali ini saya pergi dengan wife saya.

Program IMKK ini basically adalah program character building untuk menyediakan diri jadi lebih baik dalam pelbagai aspek. Kesihatan, perhubungan, kerohanian, kewangan, kejayaan, kepuasan dan lain-lain.

Namun amat dititikberatkan mengenai kewangan. Sebab banyak masalah dalam hidup ni berpunca dengan wang. Sebab tu perlu menjaga perhubungan dengan encik wang juga.

Pembinaan diri, dengan menanamkan sikap positif dan tidak mudah putus asa.

Marketing diri. Jadi diri sendiri yang terbaik. Hargai semua perkara yang kita ada. Dan terus berusaha untuk mendapatkan yang terbaik. Sambil beramal untuk hari kemudian.

Tulisan saya memang tidak sangat menyentuk mana-mana emosi, cuma nukilan kepala otak teknikal sahaja. Namun terima kasih kerana sudi menjeguk baca blog pemilik iReka Soft ini.

Thanks



Sunday, 23 April 2017

Almost End of April 2017


Hola!

So bertemu lagi dalam blog iReka. So saya baru sahaja menyiapkan mengupdate Mac App 'App Icon Resizer' ni. Yeah! Ape yang best dia, dia support Xcode baru ni 8.3. Boleh lah nak generate Icon Set untuk semua icons korang. Senang je, drag masuk, select folder mana nak generete hola, drag folder tu masuk dalam Xcode. Kacang je!

OK lain-lain cerita baru update juga app member CWS ni, rivil app, sekarang version 1.1 dengan fungsi account. Boleh lah try nak cari tempat best-best time korang jalan jauh. Mana tau tempat tu viral ke. ;)

Lain-lain adalah saya ada lagi idea baru untuk buat app. Dia bukan idea terlampau baru, tapi situasi kat CWS memang macam memerlukan solusi ini. Solusi ni untuk start-up yang dah ada ramai intern. Ha apa dia tu kena tunggu next post lah OK.

Cun, jumpa lagi.

Friday, 7 April 2017

iRIS - iReka Soft App Information System

It's has been a year long journey with Laravel. And we doing very slow but steady, to make our own control center to manager our apps and system. 





Monday, 27 March 2017

Aussie Apps

March 2017 is an exiting month for me. I had a chance to visit Australia in this month, and it's an incredible trip.

From business perspective to personal feeling I had a good time travel to the kangaroo's country. I flew from KLIA2 to Melbourne then had road trip to Sydney and flew back to KLIA2.

Of course, smartphone and apps, and off course internet connection changed how we travel and communicate on the go. As a app enthusiast let talk more on what tech we use while traveling.

WhatsApp. WhatsApp is an essential app ever for a smartphone. Not only we can communicate with anyone who has smartphone but also with group of people with the same interest. In this case, people who are in the same trip.

It helps a lot. When the tour leader want to announce the plan everyday for the tours. Of course we will have pre-plan for the trip, but things change, get feedback from participant and sometime plan has to change. So other than direct announcement, leader use WhatsApp to inform the latest to everybody.

Google Maps. It's a super useful mapping app and navigation. In addition it support public transportation as well.

Maps.me. Offline maps. Download the maps, then you can go anywhere without roaming charge.

Here are some other local apps:

PT App. Use for public transportation for Melbourne city.

Opal App. Use for public transportation in Sydney. It shows the credit for the Opal card.

Taronga Zoo. App for discovering the zoo.

Friday, 17 February 2017

Yo February!

It's has been a hectic month for me, personally. I pray for the best on his journey for the next life.

And yes, we all will go to the next life too. Don't worry.

Anyway, we somehow also fall in love with this world and the tech around us. Us not excepted, we are still and keep loving to develop mobile apps.

This month I have released ExpenseApp 1.0 -> now 1.0.2 with bug fixes and as bonus the widget. It's really awesome, I use it personally to track my spending. It has Dropbox integration which can make your records directly exported to Dropbox's app folder.

Download App

Another than that, I've been busy for rivil app for 1.1 version. It's a roadtrip app that show interesting places from point A to B.

Now I will add login features and all related to the accounts. Integrating with the back-end and also updating the UI.

Till next time. Happy Apping.

Sunday, 15 January 2017

The Bandung Story

This story is about oursourcing to our neighboring country. However it does not really tell the whole things about every agencies there. This is an experience that I heard from my friend that outsource a project to them.

It's an IT app project. iPhone + back-end. Generously have an admin page as well.

So months after months, the team keeps delaying the project. However the progress is not improving. The performance of the task is below the par. It's somewhat unaccepted to publish if you particular about quality.

There are problems with the result.

- They don't use the correct components to build stuff. It might looks like the mockup but it's not right. It can be deceiving, or ineffiicencies for user experience. Yes there is in the world that we call it custom, but when you custom things, things behave better not the way around. I saw this on multiple scenes. Some are okay but are not. For example to displaying a dynamic notifications you cannot use hard design a text, a view on a specific position. There is right way to do that which is using UITableView. On this issue, it can be considering as 'cover up', or cheating. It's the eye candy where you can show it to your client but on the back side it's just a cover up. Which is not going to working on the real situation.

- API design is broken. They didn't think about the project in whole. The UI on the iPhone is there but the API call is not exist.

The important of have CRUD for many related stuff.

- The client as designer also not really do well, because not giving the right asset. Thus make the result does not look at best because of asset bluriness.

What I can learn from it:

- I somewhat can see to be at the client side. I am a developer, but being on the shoes of a client who pay money to get things done.

- Analyze the specifications. Know what really matters for them. In short what solution we want to provide, how well it is. Is your client care about UI, design or user experience. It does matter because in the end of the day when you deliver the result those things they want to test it.

Knowing the hardest thing on the development. This need to be studied and identify as early as you can. Break the hard thing first. Really. If it's not possible, I prefer to refer to another developer that can help with the project. I pass it out when you possibly can not do it. We have speciality and limitation.

I know we can learn. But not everything and it may take so much time that you will might delaying the project. Client have date that they want to publish and do some marketing to let people know. Even investing on ads or what not. So not be on time can be hurtful.

- Teach client. Client is not in IT background. Bad thing can happen, and this not working, that is not working on certain condition. Teach them. They might think that you are actually did not do anything because they don't see the result. But actually, there is a lot of code and testing were involved. Teach in the way that normal people could understand. Give analogy for example, use common + jargon word. Now jargon at all cannot tell the deep inside the engineering stuff. Using common words make them able to relate, and somewhat understand.

So that's it from what I summarize today. Every experience we go throught we can learn from it, and we can do things in a better way in the future or today.

I feel satisfied when make good thing so, that is me. Sometime it turn out that product is not good enough it might be because of laziness and lack of motivation or inspiration.

Other way around is to embodied a system in the workflow so that we are forced to make thing at acceptable level.



Thursday, 12 January 2017

Hello 2017!

Hello, Hola, Konnichiwa, Selamat Datang, Ahlan Wasahlan 2017!!

So exciting about this year, especially 2017 marks as iPhone's 10th birthday. We build iReka partly because the birth of iPhone. I like to do something with smartphone and yes today we are still here have the same mission to bring the best experience for mobile.

There is a lot more talk about the iPhone but simply put, it's one of the awesome tools after Mac computer done by Apple.

Well, for us there is a lot more to learn and to practice. We have strive to acquire have many knowledge to build apps, beautiful and functional apps. It's not easy, from one step to another. From app side, services side, back end side and interactive and functional user interface. It's a hard work for me to doing it persistantly for the past 6-7 years.

It's rewarding and exciting for what we can build next.

Yet Another App will Be Published

Thanks to Allah, we will going for Ramadhan this year. I am grateful to have people that are willing to use WorkIn app, for taking attenda...